(Από το άρθρο λείπουν οι παραπομπές-επεξηγήσεις. )
Stand by art.
Ο όρος «Stand by art», ταυτίζεται με τον όρο “Τέχνη της Εγρήγορσης”.
Γενικά,
η Τέχνη της Εγρήγορσης αναγνωρίζει την Ζωή ως την υπέρτατη Τέχνη, και με γνώμονα αυτό το αξίωμα, λειτουργεί και παράγει.
Συνεπώς, επιτρέπει στον καλλιτέχνη δίχως άλλη «έγκριση», να πραγματεύεται ζητήματα της Τέχνης με ερεθίσματα από την Ζωή, αλλά και αντίδρομα, από την Τέχνη στη Ζωή.
«Ζωή και Τέχνη είναι έννοιες αλληλένδετες»
Ως συνέπεια προκύπτει επίσης η «ολιστική ερμηνεία» των θεμάτων.
Είναι λοιπόν η Τέχνη της Εγρήγορσης, εκείνη η Τέχνη, που επιτρέπει το επιχειρείν ποικιλότροπα και δίνει λύσεις στα θέματά της, και μάλιστα με πολλές εκφάνσεις – μορφές Τέχνης και πολλούς συσχετισμούς μεταξύ τους.
(Γλυπτική λύση, Ζωγραφική λύση, Θεατρική λύση, Μουσική λύση Λογοτεχνική λύση, κ.α. καθώς και συνδυασμοί. )
Εν κατακλείδι μπορεί να ειπωθεί ότι, ο-η καλλιτέχνης της Εγρήγορσης, επιχειρεί λύσεις σε κάθε έκφανση Τέχνης, με μόνο απαιτούμενο την δική του Καλλιτεχνική Υπόσταση. («Πολυτεχνία») .
Ως προς το περιεχόμενο, την Stand by art χαρακτηρίζει το επίκαιρο
(… συχνά, συχνότατα, εξελισσόμενο σε διαχρονικό).
Είναι δηλαδή η εκάστοτε σύγχρονη Τέχνη.
Ως προς την φόρμα το υλικό και τον τρόπο που παράγει, δεν απορρίπτει τίποτα. (πρβλ 6η από τις θεμελιώδεις αρχές της Stand by art)
—————————————————————————————
…κάθε πράξη που διέπεται από Τάξη, που σέβεται τον Χρόνο, που χαρακτηρίζεται από Περίσκεψη, και διαπνέεται από σεβασμό στον ελεύθερο άνθρωπο, μπορεί να είναι πράξη Stand by, μια πράξη της «Τέχνης της Εγρήγορσης».
( κώστας Βρυττιάς, από τα μαθήματα στην «Αισθαγωγή» )
—————————————————————————————————–
Stand by art – Λόγος ύπαρξης.
(Το πλήρες κείμενο δεν ανακοινώνεται στον ιστότοπο)
Αν κανείς αναρωτηθεί το γιατί να εξελιχτεί η τέχνη της Εγρήγορσης από διαπίστωση καταστάσεων και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, σε καλλιτεχνικό κίνημα,
θα αναγνωρίσει ως αιτία, αυτό που όλοι σήμερα βιώνουμε, αυτό που όλοι εξ αιτίας του δυσφορούμε, και που δεν είναι άλλο, παρά η ασύλληπτα ταχέως μεταβαλλόμενοι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας.
Ως παραδείγματα αναφέρω:
… Αυτό που παλαιότερα χρειάζονταν ώρες για να γίνει, τώρα γίνεται σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. (οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν).
… Η πληροφορία απέκτησε την μέγιστη αξία της, πραγματική ή φανταστική (i).
…φτάσαμε να μην αναγνωρίζουμε ως αξία το αντικείμενο, αλλά την πληροφορία περί του αντικειμένου.
…το φαινόμενο του μη παρακολουθήσιμου των εξελίξεων, ΑΠΟΔΕΊΧΝΕΤΑΙ πως προκαλεί καταστροφικές αλλαγές στη ζωή μας, και η Τέχνη, στο μέτρο των δυνατοτήτων της ΟΦΕΙΛΕΙ να προσπαθήσει να το αναχαιτίσει.
Θεσπίζει λοιπόν η τέχνη της Εγρήγορσης κανόνες, που έχουν σκοπό την αποτροπή του φαινομένου αυτού .
Αν εμβαθύνουμε στην ουσία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα αντιληφθούμε ότι ο απλός καθημερινός άνθρωπος δικαιούται να ζει την Ζωή. Έχει μερίδιο και στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του.
Έτσι γεννήθηκε η Stand by. Στην αρχή μια διαπίστωση του φαινομένου στην καθημερινότητα, και μετά ένας καλλιτεχνικός σκοπός, μια Τέχνη που αναγνωρίζει με τρόπο σφαιρικό τη Ζωή ως Τέχνη, και μάλιστα την Υπέρτατη.
(Συνεχίζεται)