Νο-116

για το έργο

“Το πυτίκι”   Έργο μοναδικό.
(μη αντιγράψιμο)


ΤΟ ΠΥΤΙΚΙ

Παραμονή πρωτοχρονιάς του 1936. Είπανε στον Καπουτζή τον Δημητράκη, που τράβηξε του Χριστού τα πάθη για να δέσει το μισοβάπορο των Παπαθανάσηδων αρόδου, (κακοκαιρία ερχότανε), είπανε λοιπόν στον Δημητράκη, πως άμα θέλει ένα έξτραδάκι, να πιάσει να κοπανίσει πυτίκι κιλά 12 κάτω στον βράχο στην αμμούδα.
Τι να κάνει το παιδί, είπε το ναι, λίγα τα λεφτά στο σπίτι, άρρωστος ο γέρο-Καπουτζής, φτώχεια ελεεινή Χριστιανική.
Και ανήμερο πρωτοχρονιάς, με το αγέρι να σηκώνει στέγες, ο εικοσάχρονος Δημήτρης Καπουντζής, βρέθηκε να τρίβει στο πετρογούδι στην αμμούδα, το πυτίκι των Παπαθανάσηδων. Από πρωί, σκεδόν χαράματα ίσαμε ώρα έντεκα, με τον δεκάκιλο κόπανο, το είχε θρυμματίσει όλο. Έφτανε, όχι μόνο για ένα τακίμι δίχτυα να βαφτεί, αλλά και τρία τέσσερα μπορεί και πέντε.
Μούσκεμα είχε γίνει στον ιδρώτα το παιδί, τρύπες του έκανε ο ξυλοκόπανος στις παλάμες, φούσκες με πύο. Τέλειωσε, μάζεψε, νοικοκύρεψε, πήγε πλερώθηκε το εξτραδάκι, και γύρισε σπίτι του.
…………
Τονε περίμεναν μάταια οι Παπαθανάσηδες οι καραβοκυραίοι την επαύριο να πάει στο καΐκι για δουλειά. Δεν επήγε. Πυρετό είχε σηκώσει, πυρετό φωτιά, μετά ένα μήνα ‘πόθανε.
Είπανε, πούντα πήρε που ήταν άμυαλο, και κάθισε και πάγωσε για δραχμές δεκαπέντε! Το ‘μαθαν οι Παπαθανάσηδες, ντράπηκαν και πέψαν στη μάνα του κι άλλες πέντε δραχμές έλεος στο αδικοχαμένο.
Όμως μήτε στην κηδεία φάνηκαν μήτε τα τραγούδια της ημέρας σταμάτησαν. Στη μιαν άκρη του λιμανιού οι ‘φοπλιστάδες, στην άλληνε οι παρακατιανοί. Η πλέμπα.
Η Μάνα του μονάχα εμαρτύρησε ανάμεσο στο μοιρολόι:
Παιδάκι μου που σ’ έφαε η αχορταγιά του κόσμου….!
Και δάκρυσαν ως κι οι πέτρες…

(κώστας Βρυττιάς. 2018, ανήμερα Πρωτοχρονιάς
Καλή χρονιά. Με όνειρα που ψηλώνουν
τον Άνθρωπο.  )
————————————————
Πυτίκι = Τριμμένη φλούδα πεύκου, που χρησιμοποιείται για βάψιμο διχτυών.


Έργο μοναδικό (μη αντιγράψιμο)

Συνοδεύεται από:
. Το βιβλίο- κατάλογο του καλλιτέχνη, όπου περιέχονται σημαντικές πληροφορίες για την Τέχνη της Εγρήγορσης (Stand by art).
. Το ενυπόγραφο πιστοποιητικό γνησιότητας του έργου.
Το έργο βρίσκεται στην διάθεση του δημιουργού, και αποτιμήθηκε στα 50Ε
Για άλλες πληροφορίες στην ηλν/κη διεύθυνση: [email protected].